LOGOPEDIE
ACHTERHOEK

Veel gestelde vragen

Hieronder vindt u de meest gestelde vragen maar natuurlijk kunt u ons ook altijd bellen!
Ons telefoonnummer is 0314-62 17 58.
Als wij even niet bereikbaar zijn, zal het antwoordapparaat aanstaan en kunt u uw boodschap inspreken. Wij bellen u dan dezelfde dag nog terug.

Mijn kind praat nog niet zo goed.

Wanneer moet ik mij zorgen maken?
Niet alle kinderen ontwikkelen zich op dezelfde manier, dit geldt ook voor de spraak-taalontwikkeling. Een vuistregel is dat een kind van rond de drie jaar voor derden (dat zijn anderen dan de ouders) verstaanbaar moet zijn. Alles hoeft nog niet perfect uitgesproken te worden en de zinnen mogen nog wel eenvoudig zijn. De boodschap moet voor anderen te begrijpen zijn.

Moet ik veel oefenen?

Voor de meeste logopedische therapieën is het wel van belang dat er regelmatig geoefend wordt. Met kinderen werken we vaak met een schrift of map waarin de oefeningen komen te staan.
Het thuis oefenen kan ook voor een belangrijk deel bestaan uit het actief toepassen in het dagelijks leven van in de therapie geleerde vaardigheden.

Mijn kind moet naar logopedie. Kan ik erbij blijven?

Tijdens de eerste afspraak moet u als ouder/verzorger er de hele sessie bij blijven. We bespreken de hulpvraag en stellen u allerlei vragen. Of u er bij de volgende behandelingen wel of niet bij zult blijven, hangt af van de behandeling en natuurlijk ook van het kind. Bij sommige behandelingen hebben we het liefst een ouder erbij en in sommige gevallen werkt het juist veel sneller als het kind alleen is. Natuurlijk bespreken we dit altijd eerst met u en met uw kind.

Kan ik een voorkeur voor een logopedist geven?

Wanneer u dit aangeeft bij de aanmelding dan houden wij er rekening mee.

Moet ik iets meenemen?

Neem op de eerste afspraak de verwijsbrief mee die u van uw huisarts, tandarts of specialist heeft gekregen. En uw identiteitspasje en zorgverzekeringspasje.

Is er een wachtlijst?

We proberen iedereen zo snel mogelijk in te plannen. Toch kunnen we niet voorkomen dat u soms iets langer moet wachten.

Hoe lang duurt een logopedische behandeling?

Een behandelsessie duurt 30 minuten. Bij sommige behandelingen werken we met uursbehandelingen. Hoe lang de behandelperiode zal duren, hangt af van de hulpvraag, de inzet en andere factoren. Dit kan variëren van enkele weken tot enkele maanden en in sommige gevallen nog veel langer (begeleiding bij syndroom van Down, afasietherapie).

Kan de logopedie ook ’s avonds of op zaterdagochtend?

Ja, het is mogelijk voor ‘s avonds of de zaterdagochtend een afspraak te maken.

Wanneer kan ik een afspraak maken?

U kunt ons bellen op telefoonnummers 0314-62 17 58 of 06-18 22 23 12 voor het maken van een afspraak. Als wij even niet bereikbaar zijn, zal het antwoordapparaat aanstaan en kunt u uw boodschap inspreken. Ook kunt u zich aanmelden via het aanmeldingsformulier op deze site.

Directe Toegankelijkheid Logopedie

Met ingang van 01-08-2011 kunt u zonder verwijsbrief van een huisarts naar de logopedist. Logopedie is dan direct toegankelijk.
Komt u voor het eerst bij de logopedist zonder verwijsbrief dan zal er eerst een DTL-screening plaatsvinden.
Dit om te bekijken of uw klacht wel te maken heeft met een logopedisch probleem Wilt u liever eerst even met uw huisarts overleggen? Dat kan. Dan kunt u uw huisarts alsnog om een verwijsbrief vragen.
Wij hebben de scholing voor de DTL-screening bij de Nederlandse vereniging voor Logopedie en Foniatrie (NVLF) gevolgd.

Wordt logopedie vergoed door de zorgverzekeraar?

Logopedie wordt vergoed vanuit de Basisverzekering. Alle zorgverzekeraars vergoeden de logopedie. U hoeft zich dus niet bij te verzekeren om voor vergoeding van logopedie in aanmerking te komen.

logo   Logopedie-Achterhoek

Logo Logopedie-Achterhoek